|
Birkerød Bjørne Indlæg til gruppebladet Oktober 2000 Loganbrød På utallige opfordringer bringer vi her opskriften på loganbrød. Det er et energirigt måltid, der er perfekt til vandreturen, eller der hvor man bare har brug for noget ekstra energi. En portion på 160 g indeholder 3000 kJ, eller næsten lige så meget som et aftensmåltid. Filosofien bag ingredienserne i et sådan brød er, at blande ting sammen som er sprængfyldte med energi samtidigt med, at de smager godt. Opskriften her passer sammen i forholdet mellem det tørre og væsken. Så mængden af mel skal man ikke ændre så meget, men fyldet, abrikoser og ligende kan varieres i det uendelige. Holdbarheden i et loganbrød er lang. Det holder nemt et par uger uden for køleskabet. Personligt glemte jeg to stykker i ovnen. Da jeg fandt dem efter et par måneder, lignede de logan, og smagte som logan. Opskriften er som følger: 100 g sukker 100 g honning 2 dl olie 2 dl mælk 1-2 tsk salt 50 g tørrede figner 100 g tørrede abrikoser 400 g hvedemel 300 g grahamsmel 200 g rugmel 100 g kokosmel 100 g mandler 100 g chokolade Sukker, honning, olie og salt varmes i en storgryde. Skær figner, abrikoser og chokolade fint. Bland det hele sammen. Det kan dog være en fordel at vente lidt med chokoladen til blandingen er kølet lidt af. Det hele æltes grundigt. Bagefter hældes det i en form og trykkes godt i ned den. Det skal lægge i et lag på cirka 2 centimeters tykkelse. VIGTIGT Skær loganen ud før du bager den. Bagefter er det komplet umuligt. Jeg gentager, skær det ud før du bager. Stykkerne skal være på cirka 150 gram. Herligheden skal bage i cirka 1 time ved 180 grader. Herefter er det en god ide, at lade det tørre lidt på køkkenbordet en dag eller to, før det pakkes ned i plastposer. Loganbrød serveres bedst på et fjeld, sammen med en humpel spegepølse. Velbekomme. |